Kroppsanalys hos en PT

 
Imorse träffade jag en PT för att göra en s.k. kroppsanalys. Detta är något jag gjort en gång förut, men det skiljde väldigt mycket i upplevelse dessa två gånger emellan.
 
Förra sommaren köpte jag och min bror en Groupon-deal och gick till ett företag som, i mina ögon, främst försökte sälja på oss diverse pulver och bantningspreparat. Själva mätningen kändes som en bisak - och de glömde ge oss den utlovade goodiebag'en. 
Idag kom jag till mötet med svala förväntningar, och trodde att vi i princip bara skulle väga/mäta och sen prata om siffrorna. Men den här tjejen, som var lika gammal som jag, hon överträffade mina förväntningar på alla plan! 
 
Hon började med att nypa mig i fettet och mäta med någon slags sticka, och sen mätte hon hela omkretsen på tre ställen med ett måttband. Sen fick jag göra olika styrke-, uthållighets-, balans- och koordinationsövningar samtidigt som hon tog tiden och mätte min puls med hjälp av en pulsklocka. Efter det ställde jag mig på vågen som utöver själva vikten även mätte resistensen i fett, muskelmassa och vatten, och på så sätt fick fram olika siffror. 
 
Först och främst kan jag konstatera att ja, jag är stel som en pinne. Jag har korta hamstrings och korta hälsenor och är allmänt stel och ovig. Detta visste jag och alla som känner mig, och nu bekräftades det även av PT'n. Jag bör (men lär inte) med andra ord utföra någon form av yoga/stretch varje dag, helst både morgon och kväll.
 
Jag är även svagare och har sämre kondition än jag trodde. Och siffrorna tyder på att jag knappt förbättrats sedan förra sommaren, något som var en liten besvikelse. Visserligen gjordes mätningarna på två olika slags maskiner och olika tidpunkt på dagen... Jag känner mig mycket starkare än förra året, men muskelmassan har i princip inte ökat (enligt siffrorna).
 
Men jag måste säga att den här tjejen ingav stort förtroende, verkade oerhört kunnig och professionell och hon var väldigt inspirerande! Självklart vill hon att man ska köpa hennes tjänster, men hon "sålde det inte på en". Jag som inte alls seriöst övervägt PT förut har ändrat inställning och funderar rentav på att träffa henne en gång per månad. 
 
Nu beror ju träningsupplägget på så mycket mer än bara de siffror vi fick fram idag, och jag glömde fråga henne om ectomorph osv och hur det påverkar min träning. Men eftersom hon är utbildad coach, idrottsterapeut, kostrådgivare och PT, så har jag fullt förtroende för att hon har kapaciteten att väga in alla aspekter i mitt liv. Generellt så pratade hon inte bara om gym utan även om välmående, bra sömn, stress och så vidare.
 
Nu har jag skrivit en halv uppsats, men som sagt.. jag är väldigt nöjd med mötet och jag rekommenderar det verkligen! Nu ska jag lägga om mitt träningsschema lite, träffa henne några gånger och sen får jag göra en ny mätning om ett halvår ungefär.
 
Länkar här om någon är intresserad av att själv gå.
 
 
 
Det känns inte helt bekvämt att basunera ut alla mina siffror såhär, men jag gör det ändå. Det som saknas i tabellen är min "konditionszon" som var 155 - 185 slag/min, och min maxpuls som var ca 195. Men det där med puls har jag aldrig riktigt förstått? (Hur man använder sig av siffrorna alltså, själva pulsen fattar jag ju haha.)
 
 

Dance day

 
Igår var det bellydance, precis som vanligt på måndagarna! Eller ja, egentligen heter ju klassen "orientalisk dans" för det är inte bara magdans såsom man tänker sig att magdans är.. Två timmars dans vilket inbegrep styrka, teknik och koreografi. Man tränar minsann både kropp och sinne ordentligt!
 
Efteråt gick Bumbs och jag direkt över till Forum för att gymma lite, men ingen av oss var sådär på G. Så det blev bara lite kondition och sen gick vi hem igen. För min del var det 4 km på löpband, 10.5 km/h, ca 23 min. Kände mig nöjd, även om jag förstås vill förbättra tiden lite nästa gång. 
 
 

Styrketräning, den stora steg-för-steg-guiden

 
Idag fick jag låna en bok av Niclas. En bok om styrketräning med olika principer, grundläggande näringslära, utförliga beskrivningar på övningar, vikten av uppvärmning, nedvarvning och stretch... allt! Jag har ännu bara hunnit bläddra lite i den, men den verkar riktigt bra! Med hjälp av den här boken kommer jag dels kunna variera min träning mer, och dels vara säker på att jag har rätt teknik i de olika övningarna. 
 
Återkommer när jag har lusläst den :) men so far so good, rekommenderar den redan.
 
 
 
 
 

Kettlebell, äntligen!

 
Jag har alltid trott att det hette kettleball, men nej det är tydligen -bell. Det var Christin som upplyste mig om det, och det var även hon som fick mig att verkligen vilja testa! Och det var tack vare det som jag hakade på den där provmånaden på Forum, eftersom de har pass med kettlebell. Så idag testade jag och Bumbs för första gången.
 
Jag, som aldrig är sen annars, kom till gymmet med andan i halsen efter en rekordsnabb cykeltur. Passet skulle precis börja och jag hann på sekunden in i salen och fick slänga av mig väska och jacka i ett hörn. Redan uppvärmd, minst sagt. 
 
Passet körde igång direkt med ganska hög intensitet, det var ju bara 40 minuter. Eller ja, det fina med det här passet är att det nästan helt är upp till en själv hur intensivt det ska vara. Jag för min del öste på ett så högt tempo jag kunde och med en lagom tung kettle. Främst ville jag få in rätt teknik så att jag kan använda mig av de övningarna sen i gymmet. 
 
Det var ett riktigt svettigt pass, och såväl rumpa som armar, axlar och rygg fick jobba! Mest rumpa tror jag, aj aj aj. Jag hade väntat mig lite mer go men det var ändå bra, och jag kommer definitivt att gå fler gånger.
 
 
 

Ryggar inte undan

 
Dunderpass idag, med Sandra och Karin! Känner mig mer pepp än nånsin och jag älskar träningen mer och mer för varje gång. Känns dessutom underbart att varva gym, jogg och dans. Perfekt kombo :) 
 
Dagens: Kondition, rygg och mage
 
Löpbandet - 4 km jogg i 10,5 km/h
Gick över förväntan! Trots att det var ett tag sedan jag joggade sist.. Men det flöt på bra och jag hade ett jämnt flås, hade orkat 1 km till men idag var det fokus på andra grejer.
 
Upper back - vertical row både i maskin och i den där multiställningen (som säkert har ett namn)
Lower back - maskin och skivstång
 
Mage - 15 minuters killer workout med NTC (Nike app), 6x30 sek olika övningar med Adrian James-appen
 
 

Nu kör vi igen!

 
Efter ett ganska långt uppehåll så bestämde jag mig idag för att komma igång med träningen igen! Så trots lite pressat schema så tog jag mig till gymmet för 45 minuters intensiv träning.
 
Uppvärmningen blev 15 minuter på crosstrainer, level 13 random hill. 
Jag har upptäckt att jag får väldigt väldigt ont i mina knän när jag tränar på crossen, så idag tog jag ett ganska lågt motstånd. Mest för att få upp flåset och bli varm. 
 
Jag har bestämt mig för att börja träna bröstmusklerna mer. Annars brukar jag nästan aldrig träna dem av någon anledning. Men efter inspiration från Christin så kände jag att jag verkligen måste börja satsa på bröstmusklerna! 
Så det blev chest- och shoulder press i maskin, plus bänkpress i Smithmaskinen.
 
Biceps, triceps och axlar med hantlar, och så lite mage med medicinboll sen på matta.
 
Väldigt skönt pass och jag längtar redan till nästa! :)
 
 
 

Core n' cardio

Sandra har varit min räddare i nöden idag på såå många vis! Och att hon dessutom peppade mig till ett CX-pass ikväll var pricken över i. Så vi tog oss till F24S Värnhem med vår lilla träningsvärk sedan dansen igår... men det gick bra! 30 minuters intensiv core-träning och sen gick vi in i gymmet och tog 20 minuters kondition. För min del innebar det 2 km snabb jogg på löpbandet.
 
Känns enormt bra! Trött och öm i hela kroppen, fast på ett skönt sätt.
 
Är helt slut nu och har inte ens någon bild :) 

Käss

Under dagens joggingtur kände jag mig minst 15 år äldre än jag är. Jag flåsade, fick håll, benen blev spaghetti och jag gick på två ställen istället för att springa. Riktigt kasst.

Traskade bort till gymmet på Möllan för att köra lite styrka också, och det gick åtminstone lite bättre. Nästan hela kroppen fick sig en snabbgenomgång och det avslutades med 15 min mage med hjälp av NTC och en medicinboll.

16 dagar till beach och bikini, bara att ligga i.


NTC Ab Burner

Bumbi et moi testade en ny app igår; Nike Training Club (NTC). Killer ab workout med medicinboll i 15 minuter! Det finns dessutom övningar för hela kroppen, och olika workouts beroende på om man vill gå ner i vikt, blir lite definierad eller bli stark. 10 poäng på den appen, ladda ner!
 
Magövningarna föregicks av intensiv cardioträning, först på en vanlig crosstrainer och sen på det vi kallar moon walken som väl är någon slags crosstrainer det med. Tungt, svettigt, jobbigt, härligt, energiskt, förjävligt, roligt - allt på samma gång. 
 
Vi var på det nyöppnade 24Seven på Triangeln, stort och fräscht men ingen ny favorit. Får jag välja tar jag helst Dammfri, men det ligger en bit bort så då är det Katrinelund som gäller. Mitt "hemmagym" som jag trivs väldigt bra på :) 
 
 
 

Nordic Wellness

Maria och jag har fått oss varsitt gratis prova-på-kort på Nordic Wellness som gäller i en månad. Så idag testade vi det tillsammans för första gången!  Det var gym som gällde, dvs inga pass. 
 
Vi värmde upp på varsin crosstrainer - även om den maskinen jag trampade på inte liknade en vanlig cross överhuvudtaget. Man drog mest benen fram och tillbaka...? Jobbigt var det i alla fall, och efter 15 minuter hade jag minst sagt användning för min handduk. 
 
Sen knölade vi oss längst in i lokalen bland de fria vikterna. Det var lite trångt där framför speglarna. Eller ja, det var rätt trångt överlag i gymmet. Enda födelen var väl att de tycktes ha exakt alla maskiner man kan tänka sig vilja ha och behöva. 
 
Med hantlar gjorde vi lite biceps, triceps och axlar. Sen skulle vi göra kick backs för rumpan i Smithmaskinen, men den var inte exakt likadan som på 24/7 och här kändes det som en smärre omöjlighet. Istället blev vi tipsade om att man kunde använda leg curl-maskinen för att göra just kick backs! Det mördade baksida lår för min del.
     Vi fortsatte med ben/rumpa genom att göra statiska utfall och squats med vikter. Sen blev det 12 magövningar à 30 sekunder med Adrian James-appen. Avslutningsvis 15 minuter på crossen igen! Och sen förstås stretch :) 
 
Det var en mycket virrigare och mer ostrukturerad träning än jag brukar köra, och mindre (tids-)effektiv. Men vi var ju båda nya på detta gymmet så det tog lite tid att komma underfund med hur saker fungerade och var man hittade de olika sakerna.. 
 
Generellt, som första intryck, tycker jag att gymmet var alldeles för trångt. Packat liksom. Både med maskiner och människor.. och det fanns väldigt ont om utrymme för stretching och övningar som situps och pushups. Nej jag gillar mitt 24/7 bättre :) men jag ska ge detta några försök till i alla fall!
 
 
 
 

All träning...

...är bra träning.
 
Men kvällens pass var kanske inte det mest effektiva. Inte alls faktiskt. Men vi var där åtminstone, Sara och jag, och det är det som räknas. Och något fick vi gjort.
 
20 min uppvärmning på crosstrainer, random hill level 18. 
50 squats, lite insida/utsida lår och några vändor i en abs-maskin.
Och så fick vi gjort ett litet träningsschema som ska utvecklas och modifieras en aning! 
 
Ändå nöjd.. 
 
 
 

Po de bara

 
Jag har haft den ena ursäkten efter den andra de senaste två veckorna.. främst att jag varit för trött för att träna, eftersom jag jobbar så mycket. Dålig ursäkt! Så idag, trots att jag var riktigt trött efter jobb, så tvingade jag iväg mig till gymmet. Klämde en Celsius, preppade med lite pwo - och körde ett bra pass! Mycket bättre än jag hade förväntat mig.
 
Hela kroppen blev det, kände att varenda muskel behövde vakna. Så 20 min uppvärmning på crossen, sen varvade jag hantlar, maskiner och Smith. Alla muskelgrupper. 1,5 h effektiv träning. Hua! 
 
 
 

5,1

 
Mest för min egen träningsdagboks skull: 5 km jogg idag. Gick sådär... inte jättebra och nästan en hel minut ifrån personbästa. Enligt RunKeeper. 
Jag tycks helt ha tappat mitt löpsteg (aldrig riktigt haft ett "löpsteg" - inte ett bra sådant iaf). Kändes hoppigt och väldigt ojämnt idag! Måste lägga in minst en joggingrunda i veckan för att underhålla...
 Sen kväll med Luu... Sandra.

 
Jag hade tänkt jogga en 5 km-runda idag eftersom det var helt underbart kvällsväder. Men när jag kom hem från jobb och hade ätit, så slumrade jag till i soffan. Vaknade av att Sandra skickade sms efter sms för att få mig till gymmet. Och vad ska jag säga... hon lyckades. 
Vi var där så sent som kl 22, men efter en power nap och en Celsius så var jag ganska pigg!
 
Jag hade bestämt mig för att testa den där konstiga crosstrainern igen. Pedalerna sitter i gummiliknande remmar, som man måste kämpa för att dels pressa nedåt och dels framåt. Stegen blir mycket större än på en vanlig cross och det känns som en blandning av att springa i vatten och att springa på månen (vilket jag har gjort sjukt ofta). Man blir galet andfådd så jag hoppas att den ger bra kondition!
 
Det blev 15 minuter där och sen 15 minuter på den vanliga crosstrainern, random hill level 18.
Efter det så tränade jag biceps, triceps och axlar med lösa vikter. Sen 5x30 sek olika magövningar.
 
Halv tolv var jag klar, och väldigt redo för att åka hem och duscha och äta! Imorgon är jag ledig och då ska jag unna mig en glass i sooooolen!
 
 
 

Träning deluxe

 
Majgadd. Benen har fått jobba idag! Jogg, power walk och crosstrainer... puh. 
 
Efter att ha jobbat fem timmar så cyklade jag hem och bytte om, sen joggade jag drygt 2 km bort till Sandra. Uuunderbart väder! Rätt nöjda med vårt val så tog vi sen en långpromenad ner till Västra Hamnen, en runda på strax över 8 km. Det blev en hel del snickesnack, och några korta pit stops på vägen. 
 
Vi hamnade till slut på Fitness24Seven Dammfri, wooh där ska jag träna fler gånger! Fräscht och fint, har alla maskiner och all utrustning som jag behöver, och... finfint ögongodis.
 
De hade en superkonstig moon walk variant på crosstrainers, där pedalerna satt i sega gummiremmar och där man fick kämpa för att dels trycka benen neråt och dels framåt. Knäpp och jobbig! Så jag hoppade av den och tog den vanliga crossen istället, 20 minuter. Men såhär i efterhand är jag sugen på att testa den konstiga igen.. 
 
Efter cardion så tog vi lite rygg och mage! 
 
Kan säga att mina ben och fötter är helt slut och det känns inte alltför skoj att veta att jag ska stå upp på jobb imorrn, åtta långa timmar. Men men, cash is king och jag är just nu slottets toalettstädare. 
 
 
 
 
 
 


Follow on Bloglovin