Lilla snigel akta daj

 
Go hard or go home? Jag körde hårt sen gick jag hem. Riktigt bra pass idag! Det behövdes efter några dagars vila... dagar fyllda av mycket god mat, vin, glass och godis. Man får (bör, ska) unna sig gott, men det behöver ju inte ta överhanden direkt. 
 
Jag joggade mina 1,18 km till gymmet och det tog mig 6:27 min med en medelhastighet på 10,96 km/h.
 
Väl där bestämde jag mig för att köra igenom hela kroppen! Det gör jag sällan nuförtiden, men jag tänkte att imorgon ska jag bara jogga och sen blir det någon dags vila innan nästa gympass. Så det blev två varv av alltihop, där jag vid varje övning gjorde 3-4 sets med 8-15 reps i varje.
 
När jag skulle träna ländryggen bestämde jag mig för att ta 10 kg med skivstång och göra rygglyft (eller vad det kan tänkas heta). Halvvägs in i övningen kom jag på att stången ju också väger 10 kg! Men då vet jag, jag klarar 20 kg där haha. 
Generellt tror jag att jag/man ofta klarar något kilo mer än jag/man brukar ta.. Men det kanske är lätt att bli bekväm och stanna på sin trygghetsvikt, där man vet att man orkar alla repetitionerna?
 
Avslutade med 6 magövningar à 30 sekunder med Adrian James Toned Tummy-app och 2x60 sek plankan. Sen en rejäl stretch på det! 
 
 
 

What body type are you?

 

Ectomorph. Okej... och vad innebär det?


Bumbi är min lilla informationsguru när det gäller träning och hälsa. Ibland när jag sitter här och tror mig ha koll på läget så skickar hon en länk till en artikel med för mig helt ny information. Som det där med Gainomax. Visst, med lite sunt förnuft kunde man räknat ut det själv, men nu gjorde jag ju inte det.

Nyaste infon är det här med olika kroppstyper. 
Alla människor är olika och därför fungerar inte heller samma träning och diet likadant för olika personer. Men tydligen kan de flesta, i stora drag, delas in i tre (eller egentligen fyra) olika kroppstyper. Som en slags schablon. Och utifrån den kroppstyp gäller då särskilda förutsättningar som inte kan appliceras på de andra kroppstyperna. (Mer info om alla kroppstyper kommer längre ner.) För en del är det hård cardioträning som gäller men för vissa så är det få reps med tunga vikter. Beroende på mål förstås. Men enligt schablonen så har man oftast ungefär samma mål inom samma grupp.

Men som sagt, man måste hela tiden komma ihåg att alla människor är olika! Detta är bara en bra utgångspunkt, sen får man förstås prova sig fram. 

För min del var detta en liten aha-upplevelse. Lite skrämmande hur väl vissa saker passar in på mig! Men samtidigt, det kanske är som med horoskop… att man letar efter det som faktiskt stämmer?

As an ectomorph body type, you're as delicate inside as you are outside. You're often introverted, artistic, private and thoughtful. Your skin may burn easily and you may suffer from extreme body temperatures. Your hair is often fine and grows quickly.

With an ectomorph body type, your metabolism is super fast, which means you're usually trying to gain weight and muscle mass. The first port of call is to take supplements (both protein and other) to get your calorie intake up easily and healthily (no - you can't just eat chocolate!).
/…/
Try to work out 3-4 times a week and do loads of stretching and toning exercises including pilates, yoga, body balance, or thai chi.

If you have an ectomorph body type, you tend to:

  • Be slim, skinny and find it hard to gain weight and muscles
  • Have hips and shoulders that are approximately the same width
  • Have delicate build, narrow hips and pelvis and long arms and legs
  • Have lesser fat and muscle mass
  • Have small bones and joints
  • Enjoy a faster metabolism, so you're able to burn more calories even at rest
  • Have the inherent capacity for cardiovascular endurance that enables you to maintain your lean body

     
 
 
 

 

Female Body Types

Ectomorph

Mesomorph

Meso-endomorph

Endomorph

Female ectomorphs are waif-like and slim, with thin necks, shoulders, hips, wrists, calves, and ankles – a “ruler” shape.  Ectomorphs usually put on weight in their stomach and upper hips, while maintaining slender arms and legs. Taller female ectomorphs tend to be slightly more muscular and are often skilled at endurance sports, but lack the ability to develop curves without the proper exercise program

Female mesomorphs tend to have a classic “hourglass” shape, with wide shoulders and hips, and a distinctively narrow waist. They tend to both gain weight and lose weight proportionally in the hips and buttocks, upper back and chest, and have curvy bodies that balance out a bikini top and bottom. A slight weight gain can appear sizeable because the mesomorph’s body fat easily hides muscle. This type tends to be very athletic and good at a variety of sports and activities

Because of the biological tendency for females to carry more fat than males, female meso-endomorphs are far more common than the male equivalent cross of an ectomorph and mesomorph. They tend to have mid-thickness waists and ankles, small to medium size shoulders and chests, and wider hips – a “pear” shape. Although out-of-shape meso-endomorphs appear to have a frail upper body with a disproportionately large lower body, they can easily create balance with a proper exercise program.

Female endomorphs are generally bigger on the top half of their bodies than on the bottom. They commonly have narrow hips and a large chest and stomach, with a curvaceous “apple” shape. Endomorphs tend to gain weight above the waist or along the buttocks. They are typically good at cardiovascular endurance, but can easily put on weight without a customized exercise and nutrition program. Några av sidorna där jag hämtat information:
 

Som Hurtigruten fast inte

 
...när man inte riktigt har tid att träna, men betämmer sig för att göra det ändå. Det blev en knapp timme med jogg till gymmet, fokus axlar och rygg, och sen lite mage. Jag har ju presterat bättre än jag gjorde idag, men semtidigt så höjde jag faktiskt vikterna på ena axelövningen. Men det var mest för att jag stampat på samma vikt så länge nu. 
 
Jag läste lite intressanta saker idag, som nog komer att leda till att min träning kommer att läggas om lite i fortsättningen. Lite. Men vi får se! Ska skriva ett blogginlägg om det imorgon :) 
 
 

Ny runda

Jag har svårt att välja mellan jogg eller gym. Egentligen presterar man kanske bättre på gymmet om man inte först tröttar ut sig med en joggingrunda, men samtidigt... jag gillar att springa.

Så igår testade jag en ny runda som jag först hade mätt upp på jogg.se. Målet var att springa 5 km, men när jag väl var framme vid gymmet slutade min RunKeeper på 4,84 km.

Det var fokus armar, lår och rumpa. Och mage, som alltid får vara med på ett hörn i träningen. Jag föredrar att jobba med fria vikter och med bara kroppen, även om jag på senare ändå börjat uppskatta maskinerna mer och mer också.

Jag jämför mig som sagt egentligen inte med andra på gymmet, men igår när jag såg tjejer göra liknande övningar som jag gjorde fast med mycket lättare vikter, då kändes det ändå rätt bra! Det blev en liten påminnelse om att jag faktiskt blivit lite starkare och lite uthålligare - att min träning ändå ger resultat! ッ

✓ Jogg 4,84 km - 28,26 min
✓ Biceps och triceps med hantlar, 3 + 3 sets med 8-12 reps i varje
✓ Statiska utfall med viktplattor, 3x10
✓ Squats med viktplattor, 3x10
✓ Squats utan vikt, 100 st.
✓ Två workoutprogram med Adrian James Toned Tummy-app, nivå intermediate. 

 


  


Nytt favoritmellanmål: naturell yoghurt med müsli och granola, och ringlad honung on top! Här med banan i också. Mums!

Gym light


Efter en vecka i Spanien med mycket mat och dryck, och totalt två veckors uppehåll från träning, så var det dags att ta tag i saken ikväll.

Det är nästan precis en kilometer till gymmet och jag joggade både dit och hem. Det kändes dubbelt så långt och benen var som bly... Väl på gymmet blev det 15 tunga minuter på crossen, lite armar och axlar med hantlar och så några squats och utfall mest för sakens skull. Kändes ändå bra!

✓ 2 km jogg
✓ 15 min crosstrainer
✓ Biceps
✓ Triceps
✓ Axlar
✓ Squats/utfall


Fem och hundra

 
Jag sprang inte VårRuset igår, tyvärr. Varför vet jag inte, för jag var ju så taggad för några månader sedan! Istället gav jag mig ut på en egen runda idag, vilket väl på sätt och vis är skönare för det var ingen som sprang/lunkade ivägen. Men samtidigt så är det nog väldigt roligt att springa i ett riktigt lopp! Nästa år. 
 
✿ 5,05 km - 10,2 km/h
 
✿ 100 squats
 
Sämre tid än i onsdags, men det var marginellt... så jag är nöjd! Dessutom snubblade jag inte idag vilket jag gjorde då, så benen var nog mindre trötta idag även om flåset var desto tröttare!
 
   
 

Försökte mig på BodyBalance

 
Något motvilligt tog jag mig till Värnhem för att gå ett BodyBalance-pass ihop med Sandra. Jag har gått ett sådant pass förut, fast med den förra koreografin (detta är ett Les Mills-pass så det görs om var tredje månad). Då var jag inte särskilt begeistrad, men den här gången tyckte jag att det var riktigt bra! Jag är vig som ett kylskåp, men förutom det så kändes det ändå bra. Och jag hängde med. Sen så var instruktörens röst väldigt behaglig. 
 
Under ett BodyBalance-pass tränar man styrka, balans och rörlighet med rörelser från bl.a. yoga, pilates och tai chi/quigong. 
 
Efter passet gick vi in i gymmet och gjorde två workouts med Adrian James abs-app, en beginner och en intermediate! Och sen var det day 7 på min squat challenge, så jag gjorde mina 85 benböj. 
 
Skön träningsdag! Jag känner mig taggad för fler BB-pass, synd bara att de snart byter koreografi igen. 
 
 
Vi tog en sväng om GymGrossisten efteråt där jag köpte mig en SmartShake, läcker i neon pink!
 

5 km, check!

Dags att knappa in nya mål i min RunKeeper, för idag uppnådde jag det mål jag haft ett tag nu! Jag lyckades jogga 5 km utan att stanna (utom för rödljus), och det gjorde jag på under en halvtimme. Strax under. Puh, känns alldeles underbart! Nya målet är samma distans, fast lite snabbare, så innan den siste juni vill jag ta mig runt samma runda på 25 minutas. 
 
När jag kom hem gjorde jag 75 + 80 squats (benböj) och en omgång av "The 14 day abs challenge"! Hua.
Ikväll blir det sushi och Humorgalan hos Maria! Because I'm worth it.