Nygammal favorit

Förr åt jag väldigt ofta havregrynsgröt. Antingen för att jag var sugen, eller för att jag var akut hungrig och inte orkade laga ordentlig mat. Det blev en riktig kolhydratbomb eftersom jag hade massor av hallonsylt på, eller i nödfall socker och kanel.

Nu har jag börjat äta gröt igen, ungefär varannan dag. Men nu äter jag den som planerat mellanmål. Dessutom gör jag den på halva mängden havregryn, och halva på granola. Istället för sylt eller socker så har jag i massor av nötter och torkad frukt, och gärna skivad banan. Mums! Och mättnaden håller i sig mycket längre.


CXworx

Jag var inbokad på ett CX Worx-pass ikväll 18:30. Men ju längre eftermiddagen led mot kväll, desto tröttare blev jag... Vill man avboka ett pass måste man göra det en timme innan och jag velade in i det sista. Men jag avbokade inte, och det är jag väldigt glad för nu! 
 
De nya Les Mills-koreografierna släpptes ju den här veckan, så kvällens CX var nytt för oss alla. Men det gick bra, och jag är fortfarande lika såld! Det är fruktansvärt jobbigt, och vid ett tillfälle längtade jag till och med hem till soffan, men oj vilken bra träning det är. Det är mycket mage, rygg, rumpa, övningar som stärker hållningen och stabiliserar ens core
 
Direkt efter passet tog jag en kvart på löpbandet, känner att jag behöver underhålla konditionen! Utöver upp- och nedvarvning så blev det 2 km jogg, varav:
 - km1: 11 km/h
 - km2: 10 km/h, 1,5% lutning
 
 
 

Ladda för helg

Smått stressad begav jag mig till gymmet för ett litet räserpass. Ljuvligt soligt väder idag, jag njöt i flla drag medan jag cyklade de få minuterna dit.
 
Uppvärmning, 10 minuter på crosstrainern.
Fem minuter på level 10 och fem minuter på level 15.
 
- Biceps, hantlar
- Axlar, hantlar
- Ländrygg, maskin
- Statiska utfall med 5 kg-vikter i händerna 
- Squats med 10 kg 
- Squats, halva och hela i kombination utan vikt
 
Avslutning, 5 minuter på löpbandet, 10 km/h
 
Jag gillar inte att stressa mig igenom träning, men det kändes ändå okej idag! 
 
 

Core och crosstrainer ftw

 

För att få igång hjärnan lite så körde jag en timmes intensiv träning idag! Först 30 minuter CXWORKS och sen direkt efter 30 minuter IndoorWalking. Det var första gången för mig på båda passen men det gick över förväntan. Kul var det också, så jag kommer definitivt att gå på dem fler gånger!

CX är ju ett Les Mills-pass som sätter störst fokus på core-träning, så det var massor av mage! Passar mig helt perfekt eftersom det ju är den jag mest känner att jag vill få fason på. Men det var också rygg, stabilitet och lite rumpa. Man använde sig av lösa vikter och gummiband, men allra mest jobbade man med bara kroppen.

IndoorWalking... jag som avskyr crossen. Men det här var faktiskt roligt, inte minst för att man gjorde väldigt varierad träning istället för att bara stå rätt upp och ner och trampa! Instruktören var dessutom enormt peppande (på det bra sättet, och inte sådär skrikig glättig à la 80-tal) och körde härlig träningsmusik! Behöver jag säga att svetten rann och benen blev som spaghetti?

Nästa vecka släpps de nya Les Mills-koreografierna! När jag nu har testat nästan allt som jag varit nyfiken på (kvar är Poweryoga och GRIT Strength) så ska jag försöka lägga upp ett lite mer regelbundet träningsschema. Detta för att alla muskelgrupper ska få tillräckligt regelbunden träning för att det faktiskt ska ge resultat. 
I motsats till vad en del nog tror så är vikten faktiskt irrelevant för min del. När det gäller träningen. Mina mål ligger i att bli fastare, starkare och friskare. Jag vill forma muskler så att mina armar och ben inte ser så taniga ut längre, något de gjort hela mitt liv oberoende av vad/hur jag ätit och tränat. 

Så, #gettingfit och #gettingstrong är frekventa taggar på min Insta, och det av en anledning!

 

På tal om Instagram, följande bilder är tagna med mobilen:

Lite poserande precis efter att vi klarat av passet!

 

 

Innan träning, SWEBAR för att få upp energin!

 

 

Tidigare idag: pasta med kyckling, broccoli och purjulök.
Det var månader sedan jag kokade pasta hemma senast!

 


Styrka och balans var det ja

 
Igår tog jag mig till Värnhem för att köra ett pass Bodypump! Det var inte alls lika kul att gå dit själv som när jag gick med Sara (och Sandra). Men det gick bra och musklerna fick minsann jobba. Inte minst för att jag råkade ta lite för tunga vikter...
 
Direkt efter var det ett Bodybalance-pass, så jag gick på det också! Där hade jag definitivt behövt ha en kompis med mig, jag behövde liksom någon att skratta med och att skaka på huvudet med.
Jag hamnade längst bak i lokalen, som förvisso var ganska mysig med tända ljus och dämpad belysning. Men där jag stod såg jag inte riktigt instruktören, och att försöka hänga med i de för mig främmande rörelserna var inte lätt. Det var skorpioner och träd, man skulle känna hur det öppnades upp och hur solen strålade. Nej, jag kände inget av det där. Bara att jag inte var särskilt rörlig och att min balans var sådär.
Vad jag var ute efter var långsamma stretch-liknande rörelser, men här var det ganska kvicka byten och rörelser. Kanske bättre när man kan dem förstås, det sägs tydligen att man bör gå minst 3 gånger för att "landa".
 
Så ja jag får väl testa Bodybalance igen. Och så står CX Works (core) och Poweryoga på listan att testa.
På måndag lanseras även GRIT och jag är väldigt sugen på att testa Strength-passet! (se nedan)
Detta i samband med att alla Les Mills-passen får nya koreografier. Spännande.


 
 

Dags att utvidga träningen

Här tränar man och känner sig duktig... men på uppvärmningen igår så satte dansläraren mig verkligen på plats. På uppvärmningen! För att kunna röra kroppen så som dansen kräver måste man verkligen vara varm och mjuk i lederna, och man måste kunna spänna vissa muskler samtidigt som andra är helt avslappnade. Jobbigare än man tror!
Igår körde hon djupa låångsamma knäböj samtidigt som höfterna skulle rotera och armarna skulle orma sig... och det var både armhävningar och olika varianter på plankan som gällde! Puh. Behöver jag säga att jag föll ihop?
 
Till mitt eget försvar (ja jag vill bortförklara mig lite) så var golvet hårt och det gjorde alldeles för ont för mig att ha i knän och armbågar där, och jag hade en allmänt dålig dag för jag kunde inte ens skaka (ganska grundläggande och finns med på alla lektioner). MEN jag är ändå inte tillräckligt tränad, I know.
 
Så nu har jag spanat rätt på vilka dagar de kör CX Works (core) och Bodybalance på Fitness24Seven, för jag måste definitivt jobba på att stärka bålen och på att bli mer mjuk och rörlig.
 
 

Sen träning igårkväll

Efter att ha jobbat hela dagen så åkte jag direkt till gymmet när jag stängt igen butiken. Det har definitivt sina fördelar att träna lite senare på kvällen; dels så är det väldigt lugnt och hyfsat tomt där, dels så brukar jag av någon anledning prestera ganska bra på kvällen.
 
Eftersom jag ville slippa att cykla genom halva stan så gick jag till mitt gamla gym igår. Väl där insåg jag vad bortskämd jag blivit på det nya! Det är ju samma kedja.. Många maskiner var sönder där igår, en del lösa vikter saknades, det var lite smutsigt och plastmattan var alldeles bubblig så att man snubblade över den.
 
Jag började med löpbandet för att bli varm. Själva bandet var allt annat än spänt, och den behöver nog kalibreras om! Mätaren påstod att jag sprang i 11 km/h, men det tvivlar jag väldigt starkt på eftersom jag sällan springer fortare än 10,5 och detta kändes som ett lugnare tempo än vanligt. Men, enligt siffrorna:
 
3 km - 11 km/h - lutning 1,5%
 
Sen visste jag inte vad jag skulle fokusera på så jag körde lite av allt. Dvs alla muskelgrupper, men med mest fokus på rumpa, armar och mage. Inte full koll på hur många, och nu har jag bråttom till jobb  (◕‿◕)
 
Kick backs / leg curls i maskin
Statiska utfall med vikter
Situps
Abs i maskin
Biceps med hantlar
Triceps liggande med hantel
Axlar och övre rygg
Ländrygg

 
Såna här brukar jag göra, bra för axlarna!
Armarna ska dock vara rakt parallella med golvet, men eftersom dessa
bilderna togs i omgångar och utan spegel så blev det som det blev :)


Low carb

Jag har i perioder försökt dra ner på kolhydraterna, men alltid tyckt att det har varit väldigt jobbigt. Jag är ju så van vid kolhydrater! Men mitt största misstag förut har varit att jag näst intill försökt nolla intaget.

Nu har jag kommit på mig själv med att äta mycket mindre kolhydrater, utan ansträngning! Frukostmackan har jag väldigt svårt att avstå från dock. Tricket är att tillåta sig själv, men att dra ner på allt det där onödiga. Till middag behöver man till exempel inte pasta eller potatis, man kan äta quinoa eller rentav bara grönsaker. Och som snacks är nötter ett super alternativ till godis! Sen så äter jag ofta yoghurt med müsli till mellanmål, men senast jag handlade köpte jag Paulúns granola istället, och i det har jag blandat naturella torkade tranbär.

Sen får man ju inte glömma att kolhydrater (tillsammans med fett) är en stor och viktig energikälla och tränar man mycket ska man faktiskt grunda med lite kolisar ッ


Titta hon rör sig!

Jag har nyss återupptäckt rörliga gif-bilder, så det kommer en del såna framöver. Troligtvis.
Idag var det överkroppen som fick sig en liten omgång på gymmet. Heja heja! Armar, rygg och lite mage... Egentligen vill jag ju träna magen jättejättemycket, men puh det är så jobbigt. För jobbigt haha.

Uppvärmning: 10 minuter på löpbandet → 10 km/h vilket slutade på 1,85 km.
 
- 3x15 biceps med skivstång
- 2 ggr 3x15 biceps med hantlar
- 2 ggr 3x15 triceps med hantel
- 2 ggr 3x15 lower back i maskin
- 3x15 vertical row i maskin
- 3x10 vinkeltjohejsan (axlar + övre rygg) med hantlar
- 3x10 flygande hantlar (axlar + övre rygg)
- 3x15 bänkpress
 
- 3x15 abs i maskin
- 5x15 situps
- 30 + 30 sekunder i plankan
 
Avslutning: 10 minuter på helvetesmaskinen (crosstrainern), level 13.


 

Dag två, here we go

 
Ny vecka, nya tag! Igår var det två timmars dans och idag blev det 45 minuter på gymmet.
Där var knökfullt idag och efter en runda i både "allmänna" gymmet och tjejgymmet så fick jag nöja mig med crosstrainern. Min fiende #1. Detta var faktiskt mitt första riktiga försök på en sån, och jag satte 15 minuter som personligt mål.
 
Jag förstod inte riktigt hur den funkade utan jag bara trampade på tills den startade, och sen ställde jag in "level 13". Tydligen skulle man ställa in sin vikt också sa Sandra nu i efterhand, men det gjorde inte jag... Sen så vet jag inte riktigt hur man ska trampa heller. Jag har alltid trott att den tränar rumpan mest, men det var låren som brände på mig! Tips på djävulsmaskinen tack! Anyways, jag klarade mina 15 minuter och svettigt var det... minst sagt. Tur att jag är duktig och har handduk med mig :)

Eftersom det var så mycket folk där så bestämde jag mig för att köra ett kort men intensivt pass. Uteslutande ben och rumpa fick det bli!
 
♡ Glute press 2 ggr: 3x10
♡ Squats med skivstång 3x20
♡ Statiska utfall med skivstång 3x10
♡ Insida lår i maskin 3x10
♡ Utsida lår i maskin 3x10
 
Och mage förstås
♡ Situps 5x15
♡ Plankan 40 + 20 sekunder (målet är 1 minut!)

Googlad bild.

Bodypump

Oj hopp, Sara lyckades dra med mig på ett pass på Fitness24Seven!

Bodypump.. 8:30 på morgonen.
Den typen av träning gör jag helst själv på gymmet, men jag måste ändå säga att jag blev positivt överraskad. Jag hatade det inte ;) utan jag vill rentav gå fler gånger! Fortfarande gillar jag gymmande bättre, men det var skönt med en timmes intensiv träning och lite introduktion av "nya" övningar. Jag blev pepp och full av energi!

Heja heja, bra start på dagen!

Innan träning, lagom pigg.


När jag kom hem svängde jag ihop en snabb omelettliknande sak med lite bacon i. Man ska ju helst få i sig något inom en halvtimme efter träning, för att hjälpa kroppen att återhämta sig. Egentligen räcker det med en banan, proteinbar eller liknande (direkt efter alltså.. sen efter dusch måste man ju ändå äta ordentligt), men något sånt hade jag inte.

 


Leg day

 
När jag tittar på mina siffror kan jag känna mig besviken.. men jag är en klenis, och man måste ju börja nånstans! Ibland vill jag nästan ställa in maskinen på betydligt tyngre vikter när jag är klar, för att personen efter mig ska tro att jag är fett stark ;) Men nej. NEJ! Man ska aldrig mäta eller jämföra sig med någon annan, eftersom vi alla har olika förutsättningar. Och jag känner mig grymt nöjd med min nyåterfunna motivation och regelbundna träning!
 
Precis som häromdagen så joggade jag till och från gymmet. Idag var det ben och rumpa på schemat!
 
Jogg:
1 + 1 km, 10 km/h
 
Rumpa:
2 x (3x10) glute press 18kg
4x15 squats 15 kg skivstång
 
Ben:
2 x (3x10) inner thighs 27kg
2 x (3x10) outer thighs 14 kg
2 x (3x10) leg curl (baksida lår) 20kg
2 x (3x10) leg extension (framsida lår) 11kg
4x15 tålyft (vader) 10 kg skivstång
 
Mage:
5x15 situps


Och idag, efter träningen visserligen, köpte jag äntligen ett nytt iPhone-armband som passar femman! Ska bli skönt att slippa hålla mobilen i handen medan man tränar..

 
Dagens smoothie: yoghurt, sojamjölk, banan, hallon och blåbär! Mmm...

Squats

 
Jag hade egentligen tänkt gå till gymmet idag, men beslöt mig för att spara det till imorgon! Helt träningslöst blir det inte idag dock... nej jag övar vidare på mina squats! 50 st, och så 50 sekunder magträning i plankan. Alltid något. Imorgon blir det ben på gymmet, och förhoppningsvis en härlig löprunda ute!
 
Att få in rätt teknik när man gör squats är faktiskt inte lätt!
Men ryggen ska vara rak, och rumpan ska inte börja svaja/puta upp och ner.
Övning ger färdighet, och en fast rumpa! :)
(Jag är inte särskilt säker på att jag gör helt rätt, så om någon har tips är det välkommet!)
 

Keeping it up

 
Jag har kommit in i ett bra flow och träningen känns löjligt självklar. Så det gäller att passa på så länge det varar! För jag känner ju mig själv och jag brukar vara en periodare...
 
Idag joggade jag till och från gymmet (som ligger väldigt nära) och där var det fokus armar, axlar och rygg.
 
Jogg:
1,11 km · 10,76 km/h
1,16 km · 10,77 km/h
 
Armar:
2 x (3 x 15) biceplyft stående, 10 kg skivstång
2 x (3 x 10) triceplyft liggande på bänk, 4 kg hantel
 
Axlar / rygg:
2 x 10 "bend over lateral raises", 2 kg hantlar
2 x 10 någon vinkelvariant, 2 kg hantlar
2 x 20 "Rumanian deadlift", 10 kg skivstång (ländrygg + ben/rumpa)
 
(måste lära mig vad övingarna heter haha...)
 
Mage:
5 x 15 situps
2 x 10 halva fällknivar
10 sek. plankan, sen föll jag ihop
 
Keso med banan och blåbär till mellanmål - Kyckling med ugnsrostad sötpotatis, avocado och béarnaises.
 

Dubbel träning

 
Idag har det minsann blivit både jogg och dans, väldigt bra träningsdag!

Min cykel stod vid Triangelns station och jag behövde hämta den oavsett. Så jag snörade på mig joggingskorna och tog årets första utomhusrunda. Kändes ljuvligt; solen sken och jag var full av energi! Nu sprang jag visserligen inte så fort, men det kändes ändå som att jag flög fram och jag hade orkat springa en stund till.
 
Och nu ikväll var det dags för två timmars dans. Hur mycket träning är det egentligen med orientalisk dans? kan man kanske tycka.. Men puh, det kan verkligen vara jobbigt! Idag blev jag till exempel svettigare än när jag styrketränar på gymmet. På dansen tränar vi styrka, balans och core. Benen och magen känner definitivt av det!

 
 
 

Glöm inte kosten

För att uppnå resultat* med träningen handlar det inte bara om att kötta på gymmet, som vi alla vet. Det är tre stora faktorer som spelar in och som ska balanseras väl; kost, sömn och träning.
 
Sömnen är jag ganska dålig på.. antingen sover jag för mycket eller för lite, och min dygnsrytm är långt ifrån vad den borde vara.
 
Kosten, jag inbillar mig själv att jag sköter mig ganska bra där. Frukost, lunch och middag är nästan alltid "riktig" mat (varken hämtmat eller halvfabrikat), och jag väljer till exempel alltid bulgur framför pasta eller potatis. Men nej sanningen är att mellan måltiderna, som för övrigt inte alls intas vid regelbundna tider, så äter jag antingen ingenting alls eller massor av snabba kolhydrater.. som mackor, müsli eller godis. Bu på den.
 
Nu försöker jag i alla fall köra en veckas carb-detox, så det är noll godis som gäller. Istället kommer det att bli en hel del smoothies som mellanmål!
 
    
Avocado, kiwi, banan, färska blåbär och sojamjölk.        Naturell yoghurt, banan, frysta bär (hallon, blåbär,
                                                                                 björnbär), sojamjölk.
 
 
*Med resultat menar jag här det mål som jag strävar efter, dvs att bli lite fastare, uthålligare, piggare och få fram lite linjer och muskler.
 

Booty

Idag blev det lite jogg och lite rumpa. Och mage. Men det var en ganska dålig gymdag idag... såklart att universum skulle väga upp lite med tanke på hur bra det gick sist! Fast jag är nöjd ändå för jag var där i alla fall.

Löpbandet:
0,2 km uppvärmning
1,0 km jogg - 10,5 km/h
0,2 km pw
1,0 km jogg - 11 km/h
0,3 km pw
1,0 km jogg - 10 km/h
0,3 km nedvarvning

Rumpa:
4 x 10 på vardera sida i "pressa bakåt"-maskin
3 x 10 på vardera sida, leg curl - se bild 1
4 x 10 squats i Smith maskinen - se bild 2

Mage:
5 x 15 situps
2 x 10 halva fällknivar
1 x 10 liggande cykling

10 minuters stretch på det ❤ Nu tar jag helg och ikväll blir det vin!